Deep Cove Contemporary - Vision Built Construction

2014 Georgie Award Finalist – Best Residential Renovation $100,000 – $299,999

The environmental considerations for this project begin outside where the existing rock bluff landscape was respected and retained. Small pad footings allowed for the deck to seamlessly nest up against the rocky landscape. Inside the home we carefully removed and reused much of the interior wood elements. We used 1/2 pound insulation for better air tightness and maximum insulation value. The higher insulation value in walls was used to offset the larger areas of windows and skylights.

The goal of this renovation was to retain the existing character of the home but bring a modern feel to it. One of the biggest challenges in this project was the removal of the post in the dining room. This was accomplished by a transfer beam and a 28’ long 6” x 24”cantilevered beam. This results in the removal of the post in the dining room and is a stunning feature of architecture and engineering.

Part of the renovation was to remove the sunken living room and lower deck off of where the new kitchen is. This allowed for the kitchen, dining and sitting room to all be at the same floor level and allow for easy access to the back deck for outdoor entertaining and hot tub. This also created an easily accessible storage space under the new kitchen. The bathroom features a curbless shower floor and glass divider bringing openness to a small space.

Great care was taken to retain existing elements within the home during the renovation. We retained the natural wood elements but introduced drywall with reveals for contrast. The existing white windows were painted dark charcoal to match the new color palette. The vanity is a one piece corian sink and counter continuing the theme of clean lines.